Vores behandlinger
Sportsterapi
Sportsterapi
Sportsterapi er igen en af de betegnelser med en masse underpunkter. Fælles for disse behandlingsmetoder er, at de kan stå alene som selvstændinge behandlingsformer, eller de kan kombineres med enten massage eller fysioterapi for at opnå et endnu bedre resultat.
Sportsakupunktur:
Sportsakupunktur har en markant smertelindrende effekt og er særdeles effektiv på kroppens helingsproces. Selve princippet i sportsakupunktur tager udgangspunkt i den kendte anatomi og fysiologi, hvor triggerpunkterne bliver stimuleret af nåle. Når der er tale om sportsakupunktur, bliver nålene sat i triggerpunkterne. Formålet med behandlingen er at frigive endorfiner og kortisol. Der palperes efter aktive triggerpunkter og nålen sættes herefter. Sportsakupunktur kan også bruges som forebyggende behandling, så det er ikke et must, at det er et aktivt triggerpunkt nålen bliver sat i. Nålen skal have lov at sidde i triggerpunktet i ca. 25-40 min. inden den fjernes igen. Det er muligt at benytte denne behandling med andre behandlingsformer. Man skal være opmærksom på, at der er karantænetid på 4 mdr. for bloddonorer efter behandling med akupunktur.
Sportszoneterapi:
Med udgangspunkt i den oprindelige zoneterapi, som blev udviklet af den amerikanske læge William Fitzgerald og sidenhen videreudviklet af fysioterapeuten Eunice Ingham. Zoneterapi er i sin grundlæggende form en massageform, som er baseret på, at optimere kroppens fysiske aktivitet og optimale restitution. Med fokus på kredsløbet, fordøjelse, hormoner og immunforsvaret, giver denne sportszoneterapi kroppen ro, og systemet har mulighed for at restituere, hvorved, kroppen kan fungere bedst muligt. Sportszoneterapi er muligt for alle, lige fra kontorarbejderen, tennisspilleren, svømmeren og til den aktive inde for fitness.
Kinesio -og sportstape:
I slutningen af ‘70’erne udviklede Dr. Kenzo Kase en tape som kunne give støtte, men uden at fjerne muligheden for bevægelse, lige som sportstapes egenskab er.
Kinesiotape kan både bruges i forbindelse med sport og skadesforebyggelser, men også til situationer hvor der allerede er opstået en skade.
Derudover bliver tapen også brugt til smertelindring hos folk, som har meget stillesiddende og statiske positioner. Det kan f.eks. være kontormedarbejderen som har fået sig en musse-arm.
Det effektive ved netop kinesiotape er, at det er elastisk. Ved denne egenskab bliver hudens elasticitet efterlignet, så tapen kan bruges på hele kroppen, og du vil stadig have din fulde bevægelighed.
Når tapen sættes på huden med et stræk, vil tapen kunne trække sig en lille smule sammen efter påsætningen og derved trække din hud sammen også. Denne tilbagetrækning – eller løft – af huden skaber derved et mikroskopisk rum imellem dit dybereliggende bindevæv. Blodgennemstrømningen øges og dermed gives der plads til, at næringsstoffer og ilt nemmere transporteres til området, samt affaldsstoffer nemmere transporteres væk.
Tapen skal gerne sidde på så længe som muligt, for at give den optimale støtte. Kinesiotape sidder typisk på mellem 4-7 dage.
Og nu det helt store spørgsmål:
“Betyder farverne noget?”
Svar: “Nej”
Farverne har ikke indflydelse på kinesiotapens virkning.


Sportstape
Sportstape er tætvævet stof med klister på den ene side. Sportstape er uelastisk materiale, og benyttes til at aflaste og/eller beskytte leddene. Den uelastisk tape benyttes til at give et sanseinput gennem huden til de underliggende strukturer – altså leddene, ledbåndene, musklerne og senerne – for at få disse til at reagere hurtigere samt beskytte og støtte mod eventuel nye skader eller forstuvninger.
Tapen anvendes ofte for at aflaste skadede strukturer. I den akutte skadesfase (som altid er afhænging af, hvilken skade man har pådroget sig) kræves en stram, elastisk støtteforbinding, men efter den akutte fase er overstået, og man starter med den egentlige genoptræning, kan tape eller bandage være et stor hjælp.
Taping kan f.eks. bruges til aflastning af overbelastede strukturer omkring:
- Knogler, eks. træthedsbrud
- Senespejl under foden (svangsenen)
- Knæstabilisering ved smerter omkring knæskallen
- Albuestabilisering for at undgå overstrækning
- Fedtpudsstabilisering ved smerter under hælen pga. ødelagt fedtpude. Hertil tæller hælsporer
- Rygstabilisering (Holdningskorrigerende)
Men kan oså bruges i mange andre sammenhænge. Tal med din behanlder om, hvordan sportstape vil kunne hjælpe dig.
PNF-udspændinger:
Når man som sportsterapeut benytter PNF-udspænding i benene laves det som kaldes for en isometrisk kontraktion – En spænding i musklen, uden at denne hverken forkortes eller forlænges, men der holdes et vedvarende pres.
Når der anvendes PNF udnyttes det, der kaldes for post isometriske relaksationfase – den fase, som er, når presses i musklen løsnes igen – i denne fase er det muligt at føre f.eks. et ben længere ud i udstrækning.
Behandlingen består af 6 forskellige udstrækninger og hver af disse gentages 3-4 gange, alt afhængig af, hvor hurtigt muskler og sener giver efter.


Cupping:
VIL DU HAVE MERE UD AF DIN TRÆNING?
Måske spottede du atleter tilbage ved OL i 2016? Og så du flere af dem, med store runde mærker på kroppen? Mærkerne skyldes behandlingsformen cupping. Flere og flere sportsudøvere sværger efterhånden til denne behandlingsform – og det er med god grund.
Cupping er et supplement til dig, som vil have mere ud af din træning, øge din styrke, og forbedre dine træningsresultater.
HVORDAN FOREGÅR CUPPING BEHANDLINGEN?
Første skridt i behandlingen er, at mærke efter, hvilke muskler/områder, som har brug for behandling. Derefter påføres der et tyndt lag af olie/lotion, således, at cupperne har bedre mulighed for at sidde fast. Ved hjælp af en vakuumpumpe sættes cupperne, således, at det undertryk der skabes trækker huden lidt op i cuppen.
– dette oplever folk giver dem kortere restitutionstid. Vær opmærksom på, at behandlingen giver blå mærker. Det er dog ganske ufarligt og et tegn på, at blodet er steget til overfladen af huden.
Cupping behandling er ikke kun behandling til musklerne, men kan ligeledes bruge til behandling af “stift” bindevæv. Ved denne form for behandling påføres der ligeledes olie/lotion på det pågældende område, men her bliver cupperne trukket hen over huden, således, at bindevævet bliver stimuleret og blodet igen her får en bedre tilførsel.
HVAD ER VIRKNINGEN AF CUPPING?
Cupperne skal sidde i minimum 25-30 minutter, inden de fjernes igen, for at få den mest optimale effekt. Herefter får du en let massage på de behandlede steder. Teknikken ved cupping behandling har til formål, at øge blodtilførslen til dine muskler. Cupperne “trækker” blod ud til det påvirkede område, som på den måde øger blodcirkulationen, og derved trækkes affaldsstofferne ud. På den måde ledes affaldsstoffer i musklerne hurtigere væk – og det er specielt eftertragtet, hvis du træner på højt plan.
Udover de fordele cupping kan have for sportsudøvere, så fungerer cupping også som en dybdegående massage, som vil efterlade dig mere afslappet.






TENS/EMS:


Når der er tale om TENS og EMS, er der faktisk tale om to forskellige behandlingsformer, men begge har til formål, at behandle med elektriske, lavfrekvente impulser, som kan være med til at afhjælpe kroniske smerter eller simulere muskulaturen.
TENS: Transkutan Elektrisk Nerve Stimulation – altså elektrisk nervestimulering gennem huden.
TENS bruges både ved kroniske og akutte smerter.
Under behandlingen bliver de elektriske impulser sendt gennem huden og ind til nervebanerne. Her blokerer impulserne for de smertesignaler, som bliver sendt til hjernen. Ved denne metode, bliver kroppens eget smerteforsvar aktiveret og udskillelsen af endorfiner øges.
Hvilke behandlinger bruges TENS til?
Behandlingen kan som sagt bruges ved både kroniske smerter samt ved akutte smerter.
- Gigt
- MS (multipel sklerose)
- Karpaltunnelsyndrom
- Smerter i ekstremiteterne – herunder både ben, fødder, arme og hænder
- Seneskedehindebetændelse
- Fødselssmerter – lændesmerter
- Iskias
- Rygsmerter
Hvordan foregår behandlingen?
Elektroderne bliver påsat på de områder på kroppen, som er påvirket af smerter.
De fleste vil allerede efter første behandling kunne mærke en væsentlig forbedring i smerteniveauet, men effekten er kumulativ, så den bedste effekt opnås ved gentagne behandlinger. En behandling varer typisk fra 30-60 minutter.
I visse tilfælde vil en behandling med TENS ikke være en mulighed. Disse omstændigheder tæller klienter der:
- Har pacemaker
- Har cancer – medmindre dette er i overensstemmelse med læge.
- Er gravid og haft komplikationer i forbindelse med graviditeten.
- Lider af en akut eller kronisk hudlidelse – herunder udslæt, forbrændt -eller betændt hud
EMS: Elektrisk Muskel Stimulation. En elektrisk stimulation at muskulaturen. Her bliver de elektriske signaler sendt ind i muskulaturen, hvilket får disse til at lave kontraktioner, ligesom ved træning eller anden fysisk aktivitet. Herved vil også tidligere inaktive muskelfibre blive aktiveret. EMS skal dog ikke ses som en erstatning for aktiv træning, men bruges som en del af restitutionsprocessen.
Hvilke behandlinger bruges EMS til?
EMS bruges i en lang række at behandlingsformer.
- Genoptræning af muskler – det kan være efter skader
- Skyrkelse af muskler
- Ved forebyggelse af muskelatrofi – muskelsvind
- Forbedring at mobilitet
- Ved forhindring af muskulær ubalance
- Forøgelse af blodcirkulation
- Forebyggelse og afslapning i forbindelse med muskelspasmer
- Kosmetisk muskeltoning
Der er flere forskellige EMS enheder. Enheder som har tilhørende elektroder og enheder som fungerer som et bælte. Sidstnævnte er en enhed, som spændes omkring core – mave/lænderegionen – og har til formål at arbejde med mave og lændeområdet.
Selve behandlingerne kan kombineres med blandt andet massage og akupunktur.
Forsigtighed med behandlingen af TENS og EMS
Der er ikke grænser for, hvor tit man kan benytte sig af EMS, men det er stadig vigtigt at lade musklerne restituere mellem behandlingerne. Alligevel er der tidspunkter, hvor der skal udvises større forsigtighed med behandlingerne.
Lider du af, eller har du følgende udfordringer:
- Hvis man har pacemaker
- Hvis man har forstyrrelser i hjerterytmen eller har haft forstyrrelser i hjerterytmen
- Hvis man har epilepsi eller har haft epilepsi
- Ved graviditet
- Ved konstaterede kræftsygdomme
- Direkte på maven under fødsel
- Ved akutte tilfælde af feber eller infektionssygdomme




Recovery Boots: VIL DU PRØVE EN BEHANDLING TIL EN MERE EFFEKTIV RESTITUTION?
Recovery boots anvendes i alt fra cykelverdenen til dedikerede løbere, fodboldspillere, crossfit-tilhængere og alle andre, som har et aktivt liv. Sportsfolk har fået øjnene op for recovery boots – de er nemlig specielt kendte for deres effekt ift. en bedre restitution. Som du nok allerede ved, så er restitution alfa og omega for, at opretholde et højt træningsniveau. Det er vigtigt at kroppen, efter store belastninger, får tid til at bygge sig stærkere. Studier viser at 20 min. med recovery boots, menes at svare til 48 timers passiv restitution.
HVORDAN FOREGÅR BEHANDLING MED RECOVERY BOOTS?
Under behandling med recovery boots får du kompressions-støvler på. Støvlerne kan tilpasses forskellige zoner på dine ben, alt efter hvilke muskelgrupper der skal arbejdes med.
Lad støvlerne sidde og arbejde i minimum 20 min. for bedst muligt effekt for din restitution – Du kan dog sagtens lade støvlerne sidde på i længere tid.
Recovery boots går ind og påvirker de udvalgte muskelområder skiftevis med overtryk. Der er ingen bivirkninger ved behandling med recovery boots og behandlingen foregår smertefrit.
Recovery boots kan benyttes som en engangsbehandling. De kan også benyttes som et led i din massagebehandling.
HVORDAN VIRKER RECOVERY BOOTS?
Recovery boots virker ved, gennem kompression, at øge blodcirkulationen til bestemte muskelgrupper – dét er med til, at aktivere lymfesystemet i kroppen. Når lymfesystemet aktiveres udskilles kroppens affaldsstoffer hurtigere og kroppen bliver klar til præstere igen. Alt dette er med til at forbedre din restitution.
– Recovery boots er en af måderne, du kan opnå en mere effektiv restitution mellem dine træningspas.
– Med recovery boots vil du opleve lettere ben dagen efter en træning.
– Udover Recovery Boots har en fantastisk effekt på restitution, har de også en positiv indvirkning på følgende:
Lymfeødemer
Lymfedrænage
Dårlig blodcirkulation
Uro i benene
Nerveforstyrrelser (efter f.eks. paresis, diskusprolaps mf.)
Åreknuder
Ødemer
Ømme/tunge ben
Cellulitis
Triggerpunktsbehandling:
Hvad er et triggerpunkt?
Vi har alle triggerpunkter i vores muskler, spørgsmålet er bare, om det er et aktivt eller et passivt triggerpunkt.
Et aktivt triggerpunkt er sammentrukne muskelfibre, som danner et stramt bånd fra triggerpunktet og til muskelfæstningen. Der udstråler en smerte og muligvis føleforstyrrelse fra triggerpunktet, når dette stimuleres, f.eks. ved at der trykkes med en finger.
Ved tryk i triggerpunkter, sker en frigivelse af endorfiner og kortisol. Den frigivelse af kortisol der sker, er kroppens eget anti-inflammatoriske stof og hjælper på denne måde ophelingen af det berørte område. Endorfinerne er kroppens svar på morfin – det hæmmer og bedøver hjernens evne til at registrere smerte.
Et passivt triggerpunkt, kan man ikke mærke hverken smerte eller føleforstyrrelser fra. Det er først når det er aktivt, at man kan mærke noget.

